Nervinklämning vid armbågen
Runt armbågen löper tre stora nerver som alla på olika vis bidrar med kraft och känsel till underarm och hand- radialis-, medianus- och ulnarisnerverna. En nervinklämning innebär att en nerv ligger under tryck, vilket påverkar nervens funktion.
Symptom
Symptomen varierar beroende på vilken nerv som är påverkad. Kort om varje nerv och typiska symptom:
- Radialisnerven löper på utsidan av armbågen och ger symptom som ofta kan tolkas som ”tennisarmbåge”. Det vanliga är att känna en molvärk på utsidan av armbågen, strålandes ner i underarmen. Nattsmärta kan förekomma, men domningar är sällsynt.
- Medianusnervenlöper på insidan av armbågen, bredvid bicepssenan. När denna ligger i kläm i armbågen kallas det ofta för ”lacertussyndrom”. Typiskt vid lacertussyndrom är en känsla av fumlighet i handen, dålig nypkraft mellan tumme-pekfinger, molvärk i underarmen och ibland stickningar mot handled och fingrar.
- Ulnarisnerven löper på baksidan och insidan av armbågenoch är känd som den nerv som ger ”änkestöt”. Tryck mot ulnarisnerven ger oftast känselbortfall i ring- och lillfingret, samt ibland sämre kraft vid fingerspretning.
Orsak och förekomst
Nervinklämningar har oftast ingen känd orsak, utan kan ses lika ofta hos kontorsarbetare/hantverkare, män/kvinnor, höger/vänster arm. Man kan se en ökad förekomst vid långvarig repetitiv belastning – t.ex. vid tangentbordsarbete eller arbete med vibrerande verktyg – eller efter trauma mot armbågen.
Diagnos
Diagnosen ställs utifrån sjukdomshistoria och fynd vid undersökning hos en handkirurg. Vid tveksamhet till diagnosen kan det ibland behövas en s.k. neurofysiologisk undersökning, vilket innebär mätning av nervimpulserna i nerverna som passerar armbågen. Denna typ av undersökning används framförallt om ulnarisnerven är påverkad, men inte regelbundet vid övriga nervinklämningar i armbågen.
Behandling
Vid lindriga symptom kan behandlingen inledas med sjukgymnastik, förändring av ergonomin på arbetsplatsen och ibland antiinflammatorisk medicin eller kortisonspruta. Vid tydlig påverkan av känsel och/eller kraft är det operation som gäller.
Operation
Operationen kan göras i lokalbedövning eller narkos, beroende på patientens önskemål, och vilken nerv som sitter i kläm. Ingreppet innebär att man tar bort det tryck som finns mot nerven, ofta beroende på en trång kanal eller hård muskelkant som trycker. Många patienter upplever att domningarna försvinner eller kraften återkommer inom ett par dagar efter operationen. Vid långvariga besvär kan det dock dröja flera månader innan nerven är helt återställd.
Efter operationen
Efter operationen sätts ett bandage runt armbågen som ofta kan tas av efter 1–2 dagar. Det plåster som sitter över operationsärret bör dock sitta kvar under två veckor.
Högläge: Det är vanligt att handen/underarmen kan svullna efter en operation. Genom att göra ”armar uppåt sträck” minst en gång/timme, minskar svullnaden i handen och armen. Det är bra att ha handen på en kudde de första nätterna efter operationen. Mindre svullnad = mindre värk och bättre läkning!
Använda handen: Handen ska användas vid vardagliga sysslor som att klä på sig, äta med bestick och skriva kortare perioder på tangentbord. Det är bra att böja och sträcka på armbågen så mycket som smärtan tillåter, men undvika att stretcha eller tänja armbågen. Under de första två veckorna får handen/armen inte lyfta tyngre än ett kilo (ett mjölkpaket). Full belastning, dvs att armen får användas fritt för lyft och arbete, är tillåtet cirka fyra veckor efter operationen.
Torrt: Bandaget ska hållas torrt, dvs en plastpåse måste sättas över handen vid duschning. Detta skyddar operationssåret och förhindrar infektion.
Smärta: Det är vanligt att det kan göra lite ont i operationsområdet under den första veckan efter operationen. Vid behov kan Alvedon 500 mg (1-2 tabletter, max 8 tabl/dag) tas. Vid stora besvär kan Alvedon även kombineras med en tablett Ipren (400 mg).
Sjukskrivning
Sjukskrivningsgraden beror på typ av yrke. Vid kontorsarbete är det vanligt att vara hemma ett par dagar efter operationen, som längst två veckor. Vid tyngre och manuellt arbete kan sjukskrivning i ca fyra veckor vara nödvändigt.
Återbesök
Två veckor efter operationen är det dags att ta bort stygnen. Det görs oftast på kliniken. För dem som bor långt bort kan stygnen tas på vårdcentral. Efter att stygnen är borta behövs inget bandage och armen kan tvättas med tvål och vatten. Det är vanligt att ärret känns hårt och ömmande, detta kan sitta i några veckor och ibland ett par månader. Genom att massera och använda hudkräm kan ärret mjukas upp och bli smidigare.