Hallux valgus
Hallux valgus betyder ”snedställd stortå” och uppstår när stortån vinklar sig mot den andra tån. Detta kan leda till att det bildas en smärtsam knöl på sidan av stortåns grundled som kan ge problem med skor och skapa smärta vid promenader och motion.
Symptom
Vanliga symptom vid hallux valgus är:
- Rodnad eller hudirritation på insidan av stortån p.g.a. tryck mot skon
- Smärta av vissa typer av skor (svårigheter att kunna hitta passande skor)
- Mindre smärta/besvär när man går barfota eller med bekväma skor
- Ibland sekundär smärta och hudförhårdnader under framfoten
- Hammartå, framförallt andratån (pektån)
- Domningar
- Kosmetisk deformitet
Orsak
Orsaken till hallux valgus är inte fullt känd, men anses bl.a. kunna vara orsakat av trånga och smala skor, arv, grav plattfothet och reumatism.
Hallux valgus kan ofta ses hos kvinnor som använder trånga skor med liten tåkappa och skor med höga klackar. Dessa typer av skor tvingar tårna att bli klämda i en smal kilform. Med tiden kan detta resultera i att stortån vinklar sig utåt och ibland kan tårna även ligga omlott. Emellertid finns det många kvinnor som använder trånga skor och inte utvecklar hallux valgus och män som kan ha samma typ av felställning trots att deras skor är bredare.
Diagnos
Hallux valgus diagnostiseras genom den undersökning som fotkirurgen utför och som fokuseras på hur svår felställningen är och om stortåleden är flexibel eller stel. Läkaren kommer också att leta efter andra områden av smärta eller deformitet i foten i samband med hallux valgus. Inför eventuell kirurgi beställs röntgenbilder med patienten stående för att på detta sättet bättre kunna bedöma graden av felställning av stortån.
Behandling
Konservativ – icke-operativ behandling
Konservativ behandling är inriktad på att skydda knölen vid stortåns grundled från tryck eller skav orsakat av skon. Den enklaste lösningen är att använda bekväma mjuka skor som är tillräckliga breda för att rymma framfoten. På apoteket finns också olika typer av ortoser (tåseparerare) att köpa.
Kirurgisk behandling
Målet med kirurgi är att lindra smärta. Kirurgi bör endast utföras efter att konservativa åtgärder har provats men inte gett fullständig effekt. Det finns många operationsmetoder att välja bland. Fotkirurgen utvärderar patientens fot noggrant för att avgöra vilken typ av operation är bäst.
Operation
Operationen görs oftast i narkos. Ingreppet är ett s.k. dagkirurgiskt ingrepp, vilket innebär hemgång under samma dag som ingreppet.
Hallux valgus-kirurgi innebär följande:
Den framträdande knölen på sidan av stortån tas bort. Osteotomier utförs, dvs upprätning av stortån genom att benet delas och därefter fixeras med en skruv. Mjukdelskirurgi utförs, dvs reparation av kapseln som har blivit utsträckt. Själva ingreppet tar 20–40 minuter och därefter förses foten med ett bandage.
Efter operationen
Smärta: I samband med operationen bedövas foten och bedövningen sitter vanligen i 8 till 24 timmar. Efter detta följer en period med sårsmärtor som kan vara besvärande. Denna period varar sällan mer än 36 timmar efter operationen och kan avhjälpas med smärtstillande tabletter som skrivs ut på recept, samt genom att hålla foten högt så mycket som möjligt för att motverka svullnaden.
Förband – Torrt: Förbandet som sätts på i samband med operationen bör sitta på tills stygnen tas bort efter cirka 2–3 veckor. Förbandet ska hållas torrt och rent. Blir förbandet blött kan det leda till infektion. Förbandet måste därför skyddas noggrant mot väta, exempelvis vid blöt väderlek och i duschen. Vid duschning är det bra att använda dubbla plastpåsar som tejpas fast mot underbenet. Det finns även skyddspåsar att köpa på apoteket.
Återbesök: Tre veckor efter ingreppet sker ett återbesök för sårkontroll samt borttagande av bandage och stygn. Foten bandageras därefter med ett lätt förband under 2–3 veckor till. Sex veckor efter operationen röntgas foten i stående och följs upp med ett läkarbesök.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd är vanligen sex veckor beroende på typ av ingrepp och yrke.
Operationsrisker
Samtliga ingrepp medför en risk som är kopplad till typ av kirurgi samt hälsotillstånd. För de flesta är risken försumbar. De lokala komplikationer som kan inträffa är sårinfektion och dålig benläkning. Dessa problem är lyckligtvis relativt ovanliga. Blodproppar i vader är dock mer vanliga men de ger nästan aldrig komplikationer av betydelse.
Referenser:
Saro C, Andrén B, Wildemyr Z, and Felländer-Tsai, Li.Outcome After Distal Metatarsal Osteotomy for Hallux Valgus: A Prospective Randomized Controlled Trial of Two Methods. Foot Ankle Int. 2007 Jul;28(07): 778-787.doi:10.3113/FAI.2007.0778
Saro C, Bengtsson AS, Lindgren U, Adami J, Blomqvist P, Felländer-Tsai L. Surgical treatment of hallux valgus and forefoot deformities in Sweden: a population-based study. Foot Ankle Int. 2008 Mar;29(3):298-304. doi: 10.3113/FAI.2008.0298.
Saro C, Jensen I, Lindgren U, Felländer-Tsai L. Quality-of-life outcome after hallux valgus surgery. Qual Life Res. 2007 Jun;16(5):731-8. Epub 2007 Mar 7.