Ganglion

Ganglion är en helt godartad vätskefylld blåsa som utgår från en led eller en senskida.

Symptom

Symptomen vid ganglier varierar mycket, och det konstiga är att det inte finns en direkt koppling mellan gangliets storlek och graden av symptom. Små ganglier kan ibland göra mer ont än stora. De vanligaste symptomen är smärta vid tryck eller belastning.

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån sjukdomshistoria och fynd vid undersökning hos en handkirurg. Undersökningen kompletteras ofta med en ultraljudsundersökning på kliniken, för att bekräfta diagnosen.

Orsak och typer

Ett ganglion uppstår ofta utan säker orsak, av någon anledning blir det en försvagning i ledkapsel eller senskida som gör att det bildas en blåsa fylld med ledvätska. Det finns många olika typer av ganglion:

  • Ganglion på handledens ovansida kallas ”dorsalt ganglion”. De kan vara allt från knappnålsstora till ett par centimeter breda.
  • Ganglion på handledens insida kallas ”volart ganglion”. Dessa ganglier ligger ofta i anslutning till en stor pulsåder, vilket kan försvåra en eventuell operation.
  • Senskideganglion är som regel ärtstora knutor som känns i fingerbasen, på övergången mellan finger och handflata.
  • Ett ganglion vid nageln kallas för ”mukös cysta”och är ofta en tunn blåsa som utgår från den yttersta fingerleden. Mukösa cystor uppstår oftast som följd av åldersförändringar (artros) i leden.

Behandling

Eftersom ganglier är helt ofarliga knutor blir det symptomen som avgör behandlingen. Vid lätta besvär kan man lugnt avvakta då många ganglier försvinner spontant. Vid stora ganglier går det ibland att försöka att sticka hål och suga ut vätskan, men det är vanligt att gangliet kan fylla på sig igen. Vid stora besvär blir det som regel operation för att ta bort knutan. Tyvärr är det allmänt känt att 10–20 % av alla ganglier kommer tillbaka även efter en operation, detta gäller i synnerhet ganglion runt handleden.

Operation

Operationen kan göras i lokalbedövning eller narkos, beroende på vilken typ av ganglion det rör sig om. Senskideganglion och mukösa cystor opereras som regel alltid i lokalbedövning. Ingreppet innebär knutan tas bort helt från dess ursprung i ledkapsel eller senskida.

Efter operationen

Högläge: Det är vanligt att handen kan svullna efter en operation. Genom att hålla handen i hjärthöjd när den inte används, och göra ”armar uppåt sträck” en gång/timme, minskar svullnaden i handen. Det är bra att ha handen på en kudde de första nätterna efter operationen. Mindre svullnad = mindre värk och bättre läkning!

Använda handen: Handen ska användas vid vardagliga sysslor, som att klä på sig, äta med bestick och skriva kortare perioder på tangentbord. Undvik tunga lyft!

Torrt: Bandaget ska hållas torrt, dvs en plastpåse måste sättas över handen vid duschning. Detta skyddar operationssåret och förhindrar infektion.

Smärta: Det är vanligt att det kan göra lite ont i operationsområdet under den första veckan efter operationen. Vid behov kan Alvedon 500 mg (1–2 tabletter, max 8 tabl/dag) tas. Vid stora besvär kan Alvedon även kombineras med en tablett Ipren (400 mg).

Sjukskrivning

Sjukskrivningsgraden beror på typ av yrke. Vid kontorsarbete är det vanligt att vara hemma en eller ett par dagar efter operationen. Vid tyngre och manuellt arbete kan sjukskrivning i 2–4 veckor vara nödvändigt.

Återbesök

Två veckor efter operationen är det dags att ta bort eventuella stygn. Det görs oftast på kliniken. För dem som bor långt bort kan stygnen tas på vårdcentral. Efter att stygnen är borta behövs inget bandage och handen kan tvättas med tvål och vatten. Det är vanligt att ärret känns hårt och stramt, detta kan sitta i några veckor och ibland ett par månader. Genom att massera och använda hudkräm kan ärret mjukas upp och bli smidigare.