Triggerfinger

En förträngning i en senskida i handflatan orsakar knäppningar vid böjning av ett finger. Tillståndet kallas triggerfinger och kan också ge svullnad, ömhet och värk i handflatan.

Symptom

De tidiga symptomen vid triggerfinger innebär en känsla av tröghet eller upphakning vid böjning av fingrarna. Efter en tid kan det uppstå regelrätta låsningar, där fingret fastnar i böjt läge och släpper först när man rätar på det med andra handen. Besvären är oftast värst på morgonen och hos en del är knäppningarna smärtsamma.

Orsak och förekomst

I handflatan har vi kanaler där senorna löper som gör att vi kan böja våra fingrar. Kanalerna heter senskidor. En inflammation eller ”senknuta” i en av de senorna som löper när vi böjer ett finger kan göra att det blir trångt i senskidan. Mynningen på senskidan är stram och stum vilket gör att senan ”knäpper” när området för inflammationen löper in eller ut ur senskidan. Inflammation uppstår oftast utan tydlig orsak på men kan ibland bero på överansträngning.

Generellt är triggerfinger något vanligare från medelåldern, samt vid diabetes och reumatisk sjukdom.

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån sjukdomshistoria och fynd vid undersökning hos en handkirurg. Vid undersökning kan ofta knäppningar uppfattas vid böjning av ett finger och en ”senknuta” kan kännas i handflatan.

Behandling

Många fall av triggerfinger lämpar sig för behandling med en kortisonspruta. Kortisonet sprutas in i senskidan, vilket gör att inflammationen dämpas och knutan blir mindre.

Det är vanligt att ha mer ont i fingret första dagen efter sprutan. Som regel kan man inte spruta kortison mer än två gånger, och med cirka en månads mellanrum mellan sprutorna. Om besvären återkommer eller om vid kraftiga låsningar är det dags att operera.

Operation

Operationen görs så gott som alltid i lokalbedövning, s.k. wide awake bedövning, och tar endast cirka 10 minuter. Ingreppet innebär att senskidan delas för att på så vis skapa bättre plats för senorna. Redan under operationen kontrolleras att knäppningarna har upphört.

Efter operationen

Det viktigaste efter en handoperation är högt och torrt!

Högläge: Det är vanligt att handen kan svullna efter en operation. Genom att hålla handen i hjärthöjd när den inte används, och göra ”armar uppåt sträck” minst en gång/timme, minskar svullnaden i handen. Det är bra att ha handen på en kudde de första nätterna efter operationen. Mindre svullnad = mindre värk och bättre läkning!

Använda handen: Det är viktigt att använda det opererade fingret så att senan inte fastnar igen. Handen ska användas vid vardagliga sysslor som att klä på sig, äta med bestick och skriva kortare perioder på tangentbord. Undvik tunga lyft!

Torrt: Bandaget ska hållas torrt, dvs en plastpåse måste sättas över handen vid duschning. Detta skyddar operationssåret och förhindrar infektion.

När bandaget tas bort efter ett par dagar kan du tvätta handen försiktigt.

Smärta: Det är vanligt att det kan göra lite ont i operationsområdet under några dagar efter operationen. Vid behov kan Alvedon 500 mg (1–2 tabletter, max 8 tabl/dag) tas. Vid stora besvär kan Alvedon även kombineras med en tablett Ipren (400 mg). Kontakta oss om det uppstår feber eller kraftig värk!

Sjukskrivning

Sjukskrivningsgraden beror på typ av yrke. Vid kontorsarbete är det vanligt att vara ledig under själva operationsdagen. Vid tyngre och manuellt arbete kan sjukskrivning behövas i cirka 2 veckor, tills såret är läkt.

Återbesök

Två veckor efter operationen är det dags att ta bort eventuella stygn, vilket sker på kliniken. För dem som bor långt bort kan stygnen tas på vårdcentral. Efter att stygnen är borta behövs inget bandage och handen kan tvättas med tvål och vatten. Det är vanligt att ärret känns hårt och ömmande, detta kan sitta i några veckor och ibland ett par månader. Genom att massera och använda hudkräm kan ärret mjukas upp och bli smidigare. Oftast krävs ingen regelrätt sjukgymnastik efter ingreppet.