Tumbasartros

I alla leder finns ett tunt broskskikt som fungerar som glidyta. Med åldern slits detta skikt och då uppstår vad som kallas artros. Tumbasartros innebär att leden som är i övergången mellan tumme och handled har blivit utnött.

Symptom

Det vanligaste symptomet är smärta runt basen av tummen, ibland även kopplat till svullnad och värmeökning. Inledningsvis är smärtan mest framträdande vid olika grepp som att exempelvis skruva upp en kapsyl, vrida ur en trasa eller vrida om en nyckel. I senare skeden kan besvären även komma under vila och nattetid.

Orsak och förekomst

Tumbasartros är den vanligaste artrosformen i arm och hand, och är i synnerhet vanligt förekommande hos kvinnor. Närmare 25 % av alla kvinnor drabbas av tumbasartros efter övergångsåldern. Det finns ett samband mellan ärftlighet och förekomst av tumbasartros.

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån sjukdomshistoria och fynd vid undersökning hos handkirurg. Ofta kompletteras undersökningen med röntgenundersökning av tummarna.

Behandling

Behandlingen styrs helt och hållet av hur stora besvären är. Vanligt är att först använda metoder som inte kräver operation – t.ex. kortisonspruta i leden, avlastande skena eller antiinflammatorisk medicin. Effekten av en kortisonspruta varar ofta i 3–6 månader och sprutan kan upprepas 3–4 gånger per år. Vid mer uttalade besvär med värk även i vila och nattetid blir det ofta aktuellt med operation.

Operation

Operationen tar ungefär en timme och görs som regel i narkos. Ofta stängs blodflödet till handen av under operationen för att lättare kunna se känsliga strukturer i handen. Detta görs genom att en blodtrycksmanschett kramas åt runt överarmen.

Vid tidig tumbasartros kan en titthålsoperation vara aktuell. Detta innebär att kirurgen med en kamera undersöker leden och tar bort eventuella lösa broskbitar och inflammationsvävnad. Efter titthålsoperationen gipsas handen som regel i cirka två veckor och därefter används en stödskena i ytterligare två veckor.

Vid mer uttalad artros i leden behöver ett större ingrepp utföras. Ingreppet innebär att benet som är slitet mellan tumme och handled (trapezium) avlägsnas helt eller delvis. Hålrummet som uppstår fylls därefter med vävnad, ofta från en liten del av en sena som tas från handleden eller underarmen. Efter operationen blir tummen och handleden gipsad i totalt fyra veckor.

Nyhet! 

Många patienter har vi nu möjlighet att erbjuda en protes (konstgjord led) i tumbasleden. Denna ger dokumenterad bättre nyp och greppkraft samt bevarad längd av tummen efter operationen och man kommer igång med handen betydligt snabbare. Diskutera gärna med din kirurg om detta kan vara ett alternativ för dig.

Efter operationen

Det viktigaste efter en handoperation är högt och torrt!

Högläge: Det är vanligt att handen kan svullna efter en operation. Genom att hålla handen i hjärthöjd när den inte används, och göra ”armar uppåt sträck” minst en gång/timme, minskar svullnaden i handen. Det är bra att ha handen på en kudde de första nätterna efter operationen. Mindre svullnad = mindre värk och bättre läkning!

Använda handen: Handen ska användas vid vardagliga sysslor som att klä på sig, äta med bestick och skriva kortare perioder på tangentbord. Undvik tunga lyft!

Torrt: Bandaget ska hållas torrt, dvs. en plastpåse måste sättas över handen vid duschning. Detta skyddar operationssåret och förhindrar infektion.

Smärta: Det är vanligt att det kan göra ont i operationsområdet under den första veckan efter operationen och under de första nätterna kan starkare receptbelagda värktabletter behövas. Därefter kan Alvedon 500 mg (1-2 tabletter, max 8 tabl/dag) tas vid behov. Vid stora besvär kan Alvedon även kombineras med en tablett Ipren (400 mg).

Sjukskrivning

Sjukskrivningsgraden beror på typ av yrke. Det är inte ovanligt att vara sjukskriven större delen av gipstiden, dvs. fyra veckor. Vid tyngre och manuellt arbete kan sjukskrivning vara nödvändig längre än så.

Återbesök

Två veckor efter operationen är det dags att ta bort stygnen och byta till nytt gips eller avtagbar skena. Fyra veckor efter operationen sker ett besök hos sjukgymnast som ger instruktioner för träning av handen och tummen. Det är vanligt att det tar upp till sex månader innan kraft och rörlighet är tillbaka. Man får även räkna med att nypkraften mellan tumme och pekfinger blir sämre än före operationen. När gipset är borta kan handen tvättas som vanligt med tvål och vatten. Det är bra att smörja in handen och ärret för att få huden mjuk och smidig igen.

Referenser

Furia JP. Arthroscopic debridement and synovectomy for treating basal joint arthritis. Arthroscopy. 2010 Jan;26(1):34-40.

TOUCH Prosthesis for Thumb Carpometacarpal Joint Osteoarthritis. A Prospective Case Series. Froschauer S.M., Holzbauer M, Mihalic J.A Kwasny O. J Clin Med 2021, 10 (18) 4090 

Dual Mobility trapeziometacarpal prosthetis: a prospective study of 107 cases with follow-up of more than 3 years. Lussiez B., Falaise C., Ledoux P. J Hand Surg Eur Vol. 2021 Jun 23, 17531934211024500